30 بهمن 1400 - 8:50 ق.ظ

سهم “صفر” درصدی ایران از درآمد ارزی گردشگری خوراک

ترکیه علی‌رغم دارا بودن یک سوم ظرفیت غذایی ایران توانسته با ارائه منویی بسیار متنوع و جذاب از انواع غذاها به یکی از مقاصد محبوب "گردشگران خوراک" در دنیا تبدیل شود و به درآمدی بالغ بر ۵ میلیارد دلار دست یابد اما سهم کشورمان در این حوزه، نزدیک صفر است

به گزارش یاقوت نیوز به نقل از تسنیم،

گردشگری خوراک در حقیقت  می‌تواند برگ برنده‌ای برای توسعه گردشگری داخلی و خارجی ایران باشد، به گونه‌ای که ضمن تنوع بخشیدن به سبد محصولات گردشگری کشورمان، از آن به عنوان  نماینده‌ای تمام عیار برای شناسایی و معرفی هرچه بیشتر فرهنگ و آداب و رسوم مردم محلی استفاده کرد.

اما در سایه نادیده گرفتن جایگاه مهم و نقش راهبردی جهانگردی خوراک در توسعه گردشگری ایران، امروز شاهدیم که برنامه‌های تدوین شده و اقدامات صورت گرفته در این راستا نتوانسته آنگونه که باید و شاید در مراکز گردشگری نمود عملی پیدا کند.

به گونه‌ای که باید گفت در ایران به جز چند رستوران در چند شهر محدود، غالباً رستوران‌ها صرفاً دارای یک منوی تکراری به صورت ترکیبی از چند نوع غذای منحصراً ایرانی هستند که این موضوع قطعاً اثر روانی نامناسبی برای جذب گردشگر خواهد داشت.

  • درآمد 5 میلیارد دلاری ترکیه از گردشگری خوراک

همه این‌ها در حالی است که کشوری مانند ترکیه علی‌رغم دارا بودن یک سوم ظرفیت غذایی ایران با اتکا بر اصول موجود در اقتصاد تجربی، توانسته با ارائه منویی بسیار متنوع و جذاب از انواع غذاهای گوناگون محلی و خارجی موجب ایجاد حس هیجان و لذت‌بخشی در گردشگران این کشور شود.

همچنین ترکیه با اتخاذ تدابیر مقتضی در راستای توسعه گردشگری خوراک به قدری در توسعه این قسم از گردشگری موفق عمل کرده است که امروز در بسیاری از کشورهای دنیا غذاهای ترکی عرضه می‌شود و گردشگران به خوبی آن را می‌شناسند.

در پرتو همین توجه لازم به این حوزه، ترکیه امروز به یکی از  مقاصد محبوب “گردشگران خوراک” در دنیا تبدیل شده است به گونه‌ای که تا پایان سال 2018، به درآمدی بالغ بر 5 میلیارد دلار دست پیدا کرده است!

اهمیت  موضوع گردشگری خوراک را از نتایج حاصل از نظرسنجی‌ها می‌توان دریافت کرد که بیش از 88 درصد گردشگران در جهان، آشنایی با سبک‌های مختلف آشپزی و خوردن غذاهای سنتی کشورهای مختلف را از مهم‌ترین فاکتورهای سفر خود می‌دانند همچنین سازمان گردشگری جهانی وابسته به سازمان ملل هم پیش از این اعلام کرده بود، 30 درصد درآمد کل گردشگری جهان وابسته به صنایع غذایی است.

در همین راستا محسن رنجبر، کارشناس گردشگری خوراک با اشاره به این موضوع که همواره خوراک یکی از آیتم‌های مهم برای گردشگری در طول سفر است، گفت: به طور میانگین دوسوم هزینه‌های مربوط به سفر صرف تهیه خوراک می‌شود. وی با بیان این مطلب که مکتب غذایی ایران در حقیقتی ترکیبی از هندوستان، خاورمیانه، قفقاز  و حتی ترکیه را شامل می‌شود، بیان کرد: متأسفانه با وجود این ظرفیت، تاکنون نتوانستیم ایران را به عنوان مقصد گردشگری خوراک به دنیا معرفی کنیم.

این استاد دانشگاه با اشاره به این موضوع که هم‌اکنون  20 کشور دنیا با به‌کارگیری و استفاده از ظرفیت‌های غذایی سایر کشورها و سیاست‌گذاری متقن و اصولی در حوزه گردشگری خوراک توانستند به مقاصد برجسته گردشگری خوراک در دنیا تبدیل شوند، تصریح کرد: این اتفاق در شرایطی است که نامی از ایران در بین این 20 کشور وجود ندارد! در حالیکه اساساً هیچ کدام از این کشورها ظرفیت بالقوه غنی و گسترده ایران در این حوزه ندارد.

  • برندسازی گردشگری ایران با استفاده از ظرفیت عظیم غذایی ایران

رنجبر همچنین عنوان کرد: مطابق مطالعات صورت گرفته همواره می‌توان با بهره‌گیری از ظرفیت غذا مقصدی جذاب  را در حوزه گردشگری برندسازی کرد که در پرتو آن بتوان موجبات توسعه این صنعت  را فراهم کرد.

وی با اشاره به اقدامات انجام گرفته در راستای توسعه گردشگری خوراک در کشور در طول 6 سال گذشته اظهار کرد: تلاش کرده‌ایم تمامی غذاهای سنتی و محلی ایرانی را شناسایی و سپس علاوه بر مواد اولیه به کارگرفته در آن، نحو پخت و طبخ غذا را هم مدون و احصا کنیم.

بنا به گفته این کارشناس گردشگری خوراک، یکی از ضروریات توسعه گردشگری خوراک توجه بیشتر به استاندارد‌سازی رستوران‌های ایرانی است؛ به این صورت که یکی از ملاک‌های درجه‌بندی رستوران‌های استاندارد را میزان ارائه غذاهای سنتی و با کیفیت همراه با قیمت مناسب در نظر بگیریم.

این استاد دانشگاه با اشاره به اقدام کشورهای پیشرو در راستای ایجاد جذابیت برای مقاصد خود با استفاده از تنوع بخشی به غذاهای قابل ارائه تأکید کرد: باید با تعریف مسیرهای غذایی(گاسترونومی)، در طول یک مسیر مشخص در راه رسیدن به مقصد گردشگری مدنظر با تعبیه رستورانی‌هایی که غذاهای سنتی و محلی را با سرویس و خدمات مناسب ارائه می‌کنند، موجب ایجاد جذابیت برای گردشگران در آن مقصد شد.

کد خبر: 49031

منبع: خبرگزاری تسنیم

برچسب ها: , , , , , , ,

ارسال دیدگاه

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0